7. YÖKDİL geç başvuru işlemleri nelerdir? Sınav ücretini nasıl ödeyeceğim?
a) Durumunuz yukarıda 2. YÖKDİL Başvuru İşlemleri bölümünde açıkladığımız a, b ya da c maddelerinden birine uyuyor mu? Cevabınız “Evet” ise, sınav başvurunuzu ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (https://ais.osym.gov.tr/) üzerinden yapabilirsiniz. Ancak diyelim ki, normal başvuru tarihlerini kaçırdınız. Geç başvuru hakkınızı kullanacaksınız. Geç başvuru gününde ilk önce https://ais.osym.gov.tr/ adresinden sisteme giriş yapınız. Karşınıza çıkacak olan sayfada YÖKDİL/1 ya da YÖKDİL/2’yi seçerek mevcut (kayıtlı) bilgilerinizi kontrol ediniz. Daha sonra -kimlik bilgileriniz hariç- sistemin talep ettiği alanları güncelleyiniz. Varsa eksik bilgilerinizi tamamlayınız. Son adım: ‘ÖDEMELER’ kısmından sınav ücretini kredi/banka kartınızla ödeyiniz. Eğer ‘ÖDEMELER’ butonunu/ikonunu göremez ya da bulamazsanız, ödemenizi https://odeme.osym.gov.tr/ sayfasına giriş yaparak da gerçekleştirebilirsiniz.
b) Unutmayınız; ÖSYM başvuru merkezlerinden geç başvuru yapamazsınız. Dahası geç başvuru ücretini banka kanalıyla ödeyemezsiniz.
c) Bir uyarı: Diyelim ki, normal başvuru tarihleri arasında başvuru işlemlerinizi tamamladınız. Fakat herhangi bir sebeple sınav ücretini yatıramadınız. Ne gam! Nasıl olsa ücreti geç başvuru gününde %50 zamlı olarak ödeyip başvuru yapabileceğinizi biliyorsunuz. Geç başvuru gününde bilgisayarın başına oturdunuz ve işlemlere başladınız. Fakat o da ne? Daha önce sisteme kaydedilen bilgileriniz yok! Çünkü normal süresi içinde yaptığınız başvurudan sonra ücretinizi zamanında ödemediniz. Onlar da sistemdeki başvuru bilgilerinizi otomatik olarak sildiler. Şimdi işlemleri tekrar yapmanız gerekecek.
Diyelim ki, başvurunuzu ÖSYM başvuru merkezi aracılığıyla yapmak zorunda kalmıştınız. Çünkü durumunuz, yukarıda 2. YÖKDİL Başvuru İşlemleri bölümü, d bendine uygun düşüyordu. Şimdi işler daha da karıştı. Çünkü ücreti zamanında ödemeyince yeni yaptığınız başvuru bilgilerinin silinmesine neden oldunuz. Artık ais.osym.gov.tr adresinden geç başvuru da yapamazsınız. ÖSYM başvuru merkezleri ise zaten geç başvuru kabul etmiyor. Ne yazık ki, bir sonraki dönemi beklemek zorundasınız.
8. Engelli adaylar YÖKDİL başvurusu yaparken nelere dikkat etmeli?
Engelli bir adaysanız, ister başvuru merkezleri aracılığıyla ister internet üzerinden bireysel başvuru yapabilirsiniz. 2014 yılından itibaren ÖSYM sınavlarına başvuruda bulunmuş bütün engelli adayların sağlık durumu bilgisi sistemde kayıtlı. Ancak siz, ilk kez herhangi bir ÖSYM sınavına başvuruda bulunuyor olabilirsiniz. Ya da engel durumunuzda bir değişiklik ortaya çıkmış olabilir. O takdirde yazacağınız dilekçeye (kılavuzların son sayfasında var) sağlık kurulu raporunuzun bir örneğini ekleyiniz. Dilekçe + raporu, Aday Başvuru Formunuzun fotokopisi ile birlikte başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırınız.
9. Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin YÖKDİL Başvuru İşlemleri
Yabancı uyruklu bir öğrenciyseniz, MERNİS’ten 9 rakamı ile başlayan 11 haneli Yabancı Uyruk No edinebilirsiniz. Bu numarayı Y.U. No olarak başvuru işlemlerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca https://ais.osym.gov.tr/YabanciUyruk/YabanciUyrukNoEdinme adresinden de Y.U. No alabilirsiniz. Linke tıklayınız. Açılan sayfanın sol üst köşesinde bulunan Y.U. No Talep Formu’nu doldurup ‘Belge Kodu’nu alınız. Bu aşamadan sonra Türkiye’de ikamet edenlerle yurtdışında yaşayan öğrencilerin yapması gereken işlem farklı oluyor. Onu da aşağıda açıkladık.
a) Türkiye’de ikamet ediyorsanız, bu Belge Koduyla herhangi bir ÖSYM Sınav Koordinatörlüğü’ne gidiniz. Koordinatörlükte hem Y.U. No alıp hem de YÖKDİL işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
b) Türkiye’de ikamet etmiyorsanız, durum biraz değişiyor. Sizin, yurt dışında bulunduğunuz ülkeden ÖSYM Çağrı Merkezi’ni aramanız gerekiyor. (Tel: +90 444 67 96 ) Belge Kodunuz yanınızda olsun. Çünkü Çağrı Merkezi’ndeki görevli sizden bunu isteyecek.
10. Postayla ya da elden YÖKDİL başvurusu yapılabilir miyim?
YÖKDİL ya da herhangi başka bir ÖSYM sınavı için postayla ya da elden başvuru yapamazsınız.