E-YÖKDİL Nedir?
• Giriş
• E-YÖKDİL nedir? E-YÖKDİL’e nerede girebilirim? (Tablo 1)
• E-YÖKDİL’de bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
• E-YÖKDİL’e kimler girebilir?
• E-YÖKDİL’de kaç soru var, her soru kaç puan değerinde, sınav süresi ne kadar?
• E-YÖKDİL’in soru tipleri neler? Her soru tipi için kaç dakika ayırmam gerekir? (Tablo 2)
• E-YÖKDİL’de konu dağılımı nasıl?
• E-YÖKDİL Konuları ve Soru Tipleriyle İlgili Ayrıntılı Açıklama ve Örnek Çözümler
• E-YÖKDİL’den kaç puan almalıyım?
• E-YÖKDİL İngilizce Sınavı, TOEFL IBT ve PTE Akademik Sınavları Eşdeğer mi?
• E-YÖKDİL İngilizce sınavı mı, TOEFL ya da PTE mi?
• E-YÖKDİL istatistikleri ne anlatıyor?
• E-YÖKDİL’de yanlışlar doğruları götürür mü?
• E-YÖKDİL hangi alanları kapsıyor?
• E-YÖKDİL hangi dilleri kapsıyor?
• E-YÖKDİL’e istediğim bir dilden girebilir miyim?
• Bir dönemde birden fazla yabancı dilden E-YÖKDİL’e girebilir miyim?
• E-YÖKDİL akademik kadrolara başvuruda kaç yıl geçerli?
• E-YÖKDİL dil tazminatında geçerli mi?
• Birden fazla E-YÖKDİL puanından hangisi geçerli?
• E-YÖKDİL ne zaman ve nerede yapılır (Tablo 3)?
• E-YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanıyor ve E-YÖKDİL sonucumu nasıl öğrenebilirim?
Giriş
Pek ayrıntılı olmasa da, birçok sitede “E-YÖKDİL nedir, ne işe yarar?” sorularına cevap bulabilirsiniz. Ancak aşağıdaki durumda ne yapmanız gerektiğine dair sizi önceden uyaracak bir site bulamayabilirsiniz.
° Diyelim ki, E-YÖKDİL sınavına girdiniz ve bilgisayar başında sorulara cevap veriyorsunuz. Bir anda yanlışlıkla “Sınavı tamamla” butonuna bastınız. Bu işlemi geri alamazsınız ve sınavınız bitmiş sayılır. Telaşa kapılmadan hemen el kaldırın ve sınav gözetmenlerine durumu bildirin. Görevli kişi, bu işleminizi geri alır ve sınava kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Ve endişe etmeyin; “Sınavı tamamla” butonuna basmadan önce sorulara verdiğiniz cevapların hiçbiri kaybolmaz.
Bu uyarı, okumakta olduğunuz dosyanın içinde var. “Başka neler var?” derseniz…
1) E-YÖKDİL sınavına girmeden önce ihtiyaç duyacağınız bütün genel ve teknik bilgiler.
2) Sınav merkezinde soruları cevaplayıp “Sınavı Tamamla” butonuna basana kadar yapmanız gereken bütün işlemler.
3) Sınav esnasında dikkat etmeniz gereken püf noktaları ve sınavın incelikleri.
Yine de cevapsız kalan sorunuz olursa, bize yazmayı unutmayınız (https://bademciyokdil.com/iletisim/). Dilerseniz, info@bademciyokdil.com adresine doğrudan mail veya 0543 351 51 51’e WhatsApp mesajı gönderebilirsiniz.
Not: Eğer sadece E-YÖKDİL sınavlarına nasıl başvurabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, E-YÖKDİL Başvuruları dosyasına tıklayabilirsiniz.
E-YÖKDİL nedir? E-YÖKDİL’e nerede girebilirim?
Önce E-YÖKDİL’in neyin kısaltması olduğunu söyleyelim: Elektronik Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı. Yani E-YÖKDİL, YÖKDİL’in online hali. E-YDS’nin de bir benzeri. İlk ve tek uygulama 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü gerçekleşti fakat devamı gelmedi. Bu sınav yaygınlaşacak mı? Yani E-YDS’ye benzer şekilde, yılda 7-8 E-YÖKDİL sınavı olacak mı? İngilizcenin yanında E-YÖKDİL; Almanca, Arapça ve Fransızca dillerini de kapsayacak mı? Bunları henüz bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz bazı şeyler var. İsterseniz başlayalım.
- E-YÖKDİL’de soruları bilgisayar üzerinden cevaplayacaksınız. Yani sınav kitapçığı ve cevap kâğıdı olmayacak. Kullanacağınız bilgisayarın klavyesi yoktur, sadece faresi vardır. Ancak sınav başlamadan önce T.C. Kimlik numaranızı sisteme girmek için ekrandaki sanal klavyeden yararlanabilirsiniz.
- Başvuruda dört e-sınav merkezinden sadece birini tercih edebilirsiniz: Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir. Her defasında 100.000’den fazla adayın girdiği YÖKDİL’le kıyaslarsak, E-YÖKDİL sınav merkezlerinde kontenjan oldukça sınırlı. “E-YÖKDİL sınavı için illere göre kontenjanlar nedir?” derseniz… E-YDS’nin kontenjanlarını örnek olarak verebiliriz. Çünkü her iki sınav da aynı merkezlerde yapılıyor.
Tablo 1: E-YÖKDİL’e Girebileceğiniz İller ve Her ilin Tahmini Kontenjanı.
• Gördüğünüz gibi kontenjan çok sınırlı. Bu nedenle, 6 Nisan 2022’de E-YÖKDİL başvuru sistemi ilk kez açıldıktan yaklaşık 10 dakika sonra kontenjan doldu.
• E-YÖKDİL’in esas sıkıntılı tarafı, soruları bilgisayar üzerinden okuyup cevaplamak zorunda olmanız. Sorularla ilgili not alamaz, belli bölümlerin -alıştığınız tarzda- altını çizemezsiniz. Özellikle paragraf sorularının çözümünde bu ciddi bir sıkıntı. Normal YÖKDİL’e göre dezavantajlı bir durum. Ayrıca daha önceki E-YDS’lere giren bazı adaylar; bilgisayarlarda ekran parlaması, genişliği gibi durumlarla karşılaştıklarını söylüyor. Dizgide kayma vs. sebeplerle soruları okumakta zorlandıklarını bildiren adaylar da yok değil.
• Evet, doğru. E-YÖKDİL; soru sayısı, soru tipleri ve toplam süre açısından YÖKDİL ile tamamen aynı. Hatta sınadığı dil düzeyi ve sağladığı haklar da aynı. Fakat yine de bu sınavın, YÖKDİL’e kıyasla adayları daha çok zorlayacağını düşünüyoruz. Çünkü E-YDS’de böyle oldu. Sınav sonuçları normal YDS’ye kıyasla genellikle daha düşük çıktı. Bizden söylemesi.
Bir basit öneri: E-YÖKDİL için hazırlık yapıyorsanız, deneme sınavlarını, alıştırmaları vs. bilgisayar başında çözmeye özen gösteriniz. Ve soru tipleri için önerdiğimiz sürelere bağlı kalınız. ( Tablo 1: YÖKDİL İngilizce Sınavında Soru Tipleri ve Her Soru Tipi İçin Ayrılması Önerilen Süre )
Bir kapsamlı öneri: Şu ana kadar YÖKDİL ve/veya E-YDS’ye birkaç kez girmiş olabilirsiniz. İyi hazırlanmanıza rağmen hedefinize ulaşamamış da olabilirsiniz. Aldığınız notun önemi yok, diyemeyiz. Not tabii ki önemli. Ama her şeyi ona bağlamayın. Belki sınavda süreyi iyi kullanamamışsınızdır. Belki de hangi soruların size sorulmadığını anlamamışsınızdır. Yani düzeyinizin üzerinde olsun olmasın her soruyu çözmeye çalıştığınız için notunuz düşmüş veya artmamış olabilir. Biz, puanınızı yükseltmenize yardımcı olabiliriz. Ama önce bir ricamız var. “Sürekli yeni bilgiler öğrenirsem… Sürekli kelime ezberlersem, çaresi yok, bu sınavı geçmek zorundayım” düşüncesini bir tarafa bırakacaksınız. Biz başka şeyler söylemenizi isteyeceğiz… Örneğin aşağıdaki gibi bir şeyler:
1) Aslında bilgim yeterli. Fakat galiba süreyi iyi yönetemiyorum. Aslında “süreyi yönetmek” ne demek, bunu da çok iyi bilmiyorum. Süre meselesini ciddiye almam gerek.
2) Soruları GELİŞİGÜZEL çözüyorum. Çoktan seçmeli sınav mantığına göre çözmeyi öğrenmeliyim. Çünkü test usulü sınavların soruyu soruş şekli epey farklı.
Merak etmeyin. Sadece birkaç olumlu adım atın ve sonucun nasıl lehinize olarak değişeceğini görün. Düşük not aldığınızda, sakın sınava küsmeyin ve bir süre geri çekilmeyin. “Hangi konulardaki eksiklerim bu puanı almama neden oldu?” Sınavdan sonra kendinize soracağınız tek soru bu olmasın. Hangi hatalı yaklaşımlarınızın size puan kaybettirdiğini de anlamaya çalışın. Sitemizde yer alan ve 7 bölümden oluşan YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sorunlar, Çözümler dosyası size bu konuda yardımcı olacaktır. Durumunuzla ilgili cevabını bulamadığınız sorular olursa, bize yazabilirsiniz (WhatsApp: 0543 351 51 51).
E-YÖKDİL’de bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyim?
E-YÖKDİL’e girecekseniz, kişisel bir bilgisayarı kullanma bilgisine/becerisine sahip olmalısınız. Sınavda bilgisayar kullanma desteği/yardımı alamazsınız. Yani bilgisayar kullanırken zorlandığınız bir konuda gözetmenlere hiçbir soru soramazsınız. Bu nedenle, sınavın arayüzlerini tanımak için hem aşağıda bizim hazırladığımız açıklamaları dikkatle okuyunuz… Hem de http://esinav.osym.gov.tr/ adresindeki E-YÖKDİL ve/veya E-YDS İngilizce deneme sınavlarını bilgisayar başında çözünüz. Yararını görürsünüz.
Artık sözü daha fazla uzatmayalım. Sınavın arayüzü vasıtasıyla yapabileceğiniz/yapmanız gereken bütün işlemleri tek tek açıklayalım.
° Bilgisayar ekranında önce T.C. Kimlik numaranızı girerek sistemi açınız. Hemen ardından web kameraya bakarak kendi fotoğrafınızı çekiniz. Yüzünüzü, ekranda beliren çerçeve içine cepheden girecek şekilde ayarlayınız. Resmin düzgünlüğünden emin olamadıysanız, çekimi tekrar edebilirsiniz. Ancak Fotoğrafı Onayla butonuna bastıktan sonra işlemi geri alamaz yani resminizi tekrar çekemezsiniz. Hatalı çekim yaptığınızı düşünüyorsanız, el kaldırarak gözetmenlerden yardım istemelisiniz.
° Bu ilk aşamayı geçtikten sonra ekranda Kullanım Kılavuzu butonunu göreceksiniz. Bu butona tıklayınız. Ancak incelemek için değil, sadece adet yerini bulsun diye. Çünkü sınav arayüzü/uygulaması hakkında bilgiler içeren bu kılavuzu 3 dakikada okuyup incelemek mümkün değil. Bu işi daha önce yapmış olmanız gerekir. Aşağıda sınav arayüzü/uygulaması hakkında ihtiyaç duyacağınız belli başlı bütün bilgileri vereceğiz. Lütfen dikkatle ve sınavdan önce inceleyiniz.
° Kullanım Kılavuzu 3 dakika süreyle ekranda kalacaktır. Sürenin dolmasına 20 saniye kala ekranda, “Sınav başlıyor…” uyarısını göreceksiniz. Sınav otomatik olarak ve ilk sorudan itibaren ekranda belirecek. Sorunun alt solunda ve sağında ok işaretleri bulunur. Sağdaki ok işareti ile bir sonraki soruya geçebilirsiniz. İkinci sorudan itibaren ise, soldaki ok işaretini kullanarak bir önceki soruya tekrar dönebilirsiniz.
° Soruyu/seçenekleri incelerken önemli gördüğünüz bazı kelime veya ifadeleri belirgin hale getirebilirsiniz (sarı renk). Bu işlemi nasıl yapacağınızı da söyleyelim. Sanki kopyalamak ister gibi, parmağınızı farenin soluna basılı tutarak kelimenin/ifadenin üzerinden geçin. Kelimenin/ifadenin (veya arzu ederseniz bütün bir cümlenin) arka plan rengi sarıya dönecektir. Daha sonra ifadenin üzerine fare ile gelerek sağ tıklayıp bu işlemi geri alabilirsiniz.
° Soruda sizce yanlış olan ve bir daha dikkatinizi çekmesini istemediğiniz bir seçenek mi var? (Sadece bir tek kelime de olabilir.) Fare ile üzerine gelip sağ tıklatınız. O seçenek ya da kelime silik hale gelecek ve üstü çizilecektir. Daha sonra aynı bölgenin üzerine fareyle gelip yine sağ tıklayabilir ve işlemi geri alabilirsiniz.
° Bir boşluk doldurma sorusunda, sizce doğru olan seçeneğin kutucuğuna tıkladığınızı varsayalım. Bu takdirde, kutucuk içindeki harf (A, B, C, D veya E) belirginleşir. Aynı anda işaretlediğiniz seçenekte yer alan kelime/ifade ya da cümleyi yukarıdaki sorunun boşluğunu doldurmuş olarak görürsünüz. Renk de kırmızı olur. Kırmızı rengi cevabınızın yanlış olduğu şeklinde algılamayın. Bu, sadece işaretlediğiniz seçeneğin dikkatinizi çekmesi için düşünülmüş bir yöntem.
° Diyelim ki, cevaplamaya çalıştığınız (veya cevabını işaretlediğiniz ama emin olamadığınız) bir soru var. Sol tarafta, soru numarasının altında daire içinde kitap ayracına benzer bir buton göreceksiniz. Butona tıkladığınızda o soruyu kayda almış olursunuz. Başka bir soruyu inceledikten sonra o soruya tekrar dönmek isterseniz… Tek yapmanız gereken ekranın sol üstünde bulunan Gözden Geçir butonuna tıklamak. Bu sayede daha önce kayda aldığınız soruya geri dönebilirsiniz. Yani o soruyu tekrar inceleyebilir ve gerekirse cevabını değiştirebilirsiniz. İlk verdiğiniz cevap C, değiştirmek istediğiniz seçenek ise E olsun. E kutucuğunun üstüne tıkladığınızda cevabınız kendiliğinden E seçeneği olarak değişecektir.
° Gözden Geçir bölümünde soru kutucuklarının üstünde şu butonlar yer alır.
Tüm sorular / Cevapladıklarım / İşaretlediklerim / Boş bıraktıklarım.
° Bu butonlara sırasıyla tıklayıp bütün soruları ve bu sorulara verdiğiniz cevapları ayrı ayrı filtreleyebilirsiniz.
° Gözden Geçir butonunu, cevapladığınız bütün sorulara hızla erişmek için de kullanabilirsiniz. Numaralandırılmış 80 kutucuktan örneğin, 41. sorunun üzerine fareyle geldiğinizde sağ tarafta sorunun önizlemesini görebilirsiniz. İsterseniz, kutuya tıklayıp 41. soruyu tam ekrana aktarabilir ve tekrar inceleyebilirsiniz.
° Sol üstte yer alan Anlık Durum butonuna tıkladığınızda… Kalan soru sayınızı, cevapladığınız soru sayısını ve soru başına harcadığınız ortalama cevaplama sürenizi görebilirsiniz.
° Sağ üstte Ayarlar bölümünü göreceksiniz. Ayarlar, yazıları büyütmek/küçültmek dışında size başkaca bir işlem yapma imkânı vermez. En altta Aydınlık/Karanlık Mod seçeneği var. Ancak bu butonla tek yapabileceğiniz şey, ekranda siyah zemin üzerinde yazıları beyaz görmek. Açıkçası bu da tavsiye edilecek bir değişiklik değil.
° Sınav başladıktan sonraki ilk 135 dakika boyunca sınav salonunu terk edemezsiniz. Ancak sınavın 135’inci dakikasından sonra “Sınavı tamamla” butonunu kullanarak sınavınızı bitirebilir ve salondan ayrılabilirsiniz.
° “Sınavı tamamla” butonuna yanlışlıkla basmış olabilirsiniz. Telaşa kapılmadan hemen el kaldırın ve sınav gözetmenlerine durumu bildirin. Görevliler bu işleminizi geri alır ve sınava kaldığınız yerden devam edersiniz. “Sınavı tamamla” butonuna basmadan önce sorulara verdiğiniz cevapların hiçbiri kaybolmaz. Endişe etmeyin.
E-YÖKDİL’e kimler girebilir?
YÖKDİL’e girebilen her aday E-YÖKDİL sınavında da şansını deneyebilir. Çünkü her iki sınavın sağladığı haklar aynı. Fark yok. Ancak sınava kimlerin girebileceğini/giremeyeceğini tam liste halinde görmek isterseniz, bkz. YÖKDİL’e Kimler girebilir / Kimler giremez .
E-YÖKDİL’de kaç soru var, her soru kaç puan değerinde ve sınav süresi ne kadar?
E-YÖKDİL’de 80 soru için ayırabileceğiniz 3 saat (180 dakika) süreniz var. Her doğru cevap 1.25 puan değerinde. (1.25 x 80 = 100). Diyelim ki, 55 puana ihtiyaç duyan bir doçent ya da doktora adayısınız. E-YÖKDİL sınavında en az 44 doğru cevap bulmanız gerekiyor (44 x 1.25 = 55). Eğer TUS, DUS ya da EUS’a girecekseniz, baraj 50 puan. Bu puanı almak için 40 doğru cevap çıkarmanız yetiyor (40 x 1.25 = 50). Soru türleri arasında puan açısından fark yok. Yani doğru cevapladığınız bir kelime veya paragraf sorusu size aynı puanı kazandırır: 1.25.
E-YÖKDİL’in soru tipleri neler? Her soru tipi için kaç dakika ayırmak gerekir?
E-YÖKDİL’de toplam sınav süresinin 3 saat (180 dakika) olduğunu yukarıda söylemiştik. 180 dakikayı 80 soruya bölelim. Yani bir soru için ayırabileceğiniz ortalama süreyi bulalım. O da 2 dakika 15 saniye (135 saniye) yapıyor. “Keyif benim. İstediğim soruya istediğim kadar vakit ayırırım” diyebilirsiniz. Evet, doğru. Bunu yapabilirsiniz. Ancak bu durumda bilginizi sorulara tam olarak aktaramazsınız. Sınav bittiği zaman geride, cevabını bildiğiniz halde vakit bulup bakamadığınız sorular kalır. Bu da sizi üzer. Linkini verdiğimiz tabloyu işte bu nedenle hazırladık. Hangi soru tipine, ne kadar süre ayırmanız gerektiğini bu tablodan öğrenebilirsiniz. ( https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#tablo1 )
E-YÖKDİL’de konu dağılımı nasıl?
E-YÖKDİL konuları nasıl bir dağılım gösteriyor, her konudan kaç soru geliyor? Aşağıdaki linke tıkladığınızda Tablo 2 karşınıza çıkacak. Cevapları orada bulabilirsiniz. Sınavı iyi tanımak istiyorsanız, tabloyu yakından incelemenizi öneririz.
https://bademciyokdil.com/yokdil-konu-dagilimi/
E-YÖKDİL Konuları ve Soru Tipleriyle İlgili Ayrıntılı Açıklama ve Örnek Çözümler
E-YÖKDİL konuları ve soru tiplerini içeren ayrıntılı bir dosyamız var. Sınavda neyle karşılaşacağınızı önceden ve incelikleriyle öğrenmek isterseniz, bu dosyadan yararlanabilirsiniz.
https://bademci.com/yds-yokdil-cozum-teknikleri/
E-YÖKDİL’den kaç puan almalıyım?
Bkz. YÖKDİL’den kaç puan almalıyım?
E-YÖKDİL İngilizce Sınavı, TOEFL IBT ve PTE Akademik Sınavları Eşdeğer mi?
Yüksek Öğretim Kurulu, YDS’yi TOEFL IBT veya PTE sınavları ile eşdeğer sayıyor. YÖKDİL’i (= E-YÖKDİL’i) ise eşdeğer saymıyor. Fakat bu problem değil. Çünkü YÖKDİL ve YDS arasında puanlama açısından bir fark yok. O halde, TOEFL IBT veya PTE puanınızı, YDS veya YÖKDİL (= E-YÖKDİL) puanı olarak saydırabilirsiniz. Böylece YDS veya YÖKDİL için tanınan bütün haklardan yararlanabilirsiniz. Aşağıdaki linkte bulunan Tablo 2’yi inceleyiniz. TOEFL veya PTE puanınızın YDS veya YÖKDİL’de (= E-YÖKDİL’de) kaç puana karşılık geldiğini buradan öğrenebilirsiniz.
https://bademci.com/yokdil-nedir/#yokdilesdeger
3 önemli not:
- Kimi üniversiteler diğerlerine göre sizden daha yüksek puan isteyebilir.
- Bazı üniversiteler size kendi dil sınavlarını uygulayabilir.
- Yukarıdaki iki notla ilgili açıklama için bkz. https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#yokdilkacpuan bölümünde 2 önemli duyuru.
E-YÖKDİL İngilizce sınavı mı, TOEFL ya da PTE mi?
TOEFL ve PTE’nin kapsamı hayli geniştir. Bu sınavlarda, bir alıştığımız tarz sorular vardır (vocabulary, grammar, comprehension). Bir de dinleme, konuşma ve yazma becerilerini sınayan sorular. Özel bir İngilizce eğitimi almadıysanız, TOEFL ya da PTE Akademik sınavında zorlanırsınız. Önemli bir sıkıntı da sınavların formatından kaynaklanır. ÖSYM’nin çoktan seçmeli testlerine hepimiz alışkınızdır. Hâlbuki TOEFL ya da PTE Akademik’te sistem ve soru formatı epey farklıdır. Uyum sağlamak zaman alabilir.
Not: Sitemizde, YÖKDİL (İngilizce), TOEFL ve PTE Akademik sınavlarını karşılaştırdığımız bir dosyamız var. Bu dosyada, YDS / YÖKDİL, TOEFL veya PTE Seçiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerilerimizi bulabilirsiniz.
YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sorunlar, Çözümler (7)
E-YÖKDİL istatistikleri ne anlatıyor?
E-YÖKDİL ilk kez 14 Mayıs 2022 tarihinde uygulandı. Ortaya bir sonuç çıkması için hiç değilse 10 sınav geçmesi gerek. Tabii ÖSYM bu sonuçları yayımlar mı? Onu da bilmiyoruz. Ancak YÖKDİL’de ortalama başarı oranlarıyla ilgili fikir edinmek isterseniz, YÖKDİL Nedir dosyamızda “YÖKDİL istatistikleri ne anlatıyor?” bölümüne bakabilirsiniz.
E-YÖKDİL’de yanlışlar doğruları götürür mü?
Bkz. https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#yokdilyanlisdogru .
E-YÖKDİL hangi alanları kapsıyor?
E-YÖKDİL İngilizcede her ana bilim dalının sınavı farklıdır (fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler). Özellikle bir ek açıklama için bkz. https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#yokdilhangialan Önemli Not: 2.
E-YÖKDİL hangi dilleri kapsıyor?
İlk E-YÖKDİL İngilizce dışındaki dilleri kapsamadı. Normal YÖKDİL’e benzer şekilde, İngilizce için üç ayrı sınav yapıldı. Yani İngilizce Fen Bilimleri, İngilizce Sağlık Bilimleri ve İngilizce Sosyal Bilimler. İleriki tarihlerde belki Almanca, Arapça ve Fransızca da sınavın kapsama alanına girebilir. Çünkü normal YÖKDİL’de sadece bu dört dilin sınavı var. Diğer dillerle YDS ilgileniyor.
E-YÖKDİL’e istediğim bir dilden girebilir miyim?
Bkz. bir önceki bölüm.
Bir dönemde birden fazla yabancı dilden E-YÖKDİL’e girebilir miyim?
Hayır, giremezsiniz! Bir dönemde sadece bir yabancı dilden sınava giriş hakkınız var (örneğin, E-YÖKDİL İngilizce Fen Bilimleri).
E-YÖKDİL akademik kadrolara başvuruda kaç yıl geçerli?
Bkz. https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#yokdileskisinav .
E-YÖKDİL dil tazminatında geçerli mi?
E-YÖKDİL dil tazminatında geçerli değil. Bunun için YDS ya da E-YDS’ye girmelisiniz. https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#yokdilpara
Birden fazla E-YÖKDİL puanından hangisi geçerli?
E-YÖKDİL’e farklı tarihlerde aynı dilden (ve aynı bilim dalından) girip birkaç defa şansınızı denediniz. Ve tabii ki birbirinden farklı puanlar aldınız. Bu puanlar içinde en yüksek olanı kendinize ayırıp diğerlerini çöpe atabilirsiniz. Çünkü başvurularda en yüksek puanı dikkate alırlar.
E-YÖKDİL ne zaman ve nerede yapılır?
ÖSYM, E-YÖKDİL için henüz bir sınav takvimi hazırlamadı. İlk denemeden sonra (14 Mayıs 2022) belki sınavı yaygınlaştırmaya karar verebilirler. E-YÖKDİL Sınav Takvimi de o zaman belli olur. Biz sadece E-YÖKDİL Sınav Merkezleri’nin listesini vermekle yetinelim.
Tablo 3: E-YÖKDİL Sınav Merkezleri.
E-YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanacak ve E-YÖKDİL sonucumu nasıl öğrenebilirim?
E-YÖKDİL sonucunuzu, sınav bittikten 3-4 saat sonra https://sonuc.osym.gov.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz.