Bademci YÖKDİL

 

YÖKDİL Başvuruları

Giriş
YÖKDİL başvuruları ne zaman başlayacak?
YÖKDİL’e nasıl başvurabilirim?

1. YÖKDİL Başvuru Koşulları
2. YÖKDİL Başvuru İşlemleri (İlk Adım)
3. İki Farklı Senaryo İçin YÖKDİL Aday Başvuru Formunun Doldurulması
4. Başvuru merkezlerinden nasıl YÖKDİL başvurusu yapabilirim?
5. İnternetten nasıl YÖKDİL başvurusu yapabilirim?
6. YÖKDİL sınav ücretini nereye yatıracağım?
7. YÖKDİL geç başvuru işlemleri nelerdir? Sınav ücretini nasıl ödeyeceğim?
8. Engelli adaylar YÖKDİL başvurusu yaparken nelere dikkat etmeli?
9. Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin YÖKDİL Başvuru İşlemleri
10. Postayla ya da elden YÖKDİL başvurusu yapabilir miyim?

YÖKDİL başvurum geçerli sayıldıktan sonra, adresime herhangi bir belge gönderilecek mi?
YÖKDİL sınavına girerken yanımda neler olmalı/olmamalı? (Tablo 1 ve 2)
YÖKDİL sınavında hangi soru kitapçığı ve cevap kağıdını kullanacağım?
Sınav salonundan erken ayrılabilir miyim?
YÖKDİL soruları daha sonra yayımlanıyor mu?
YÖKDİL sonuçları ne zaman açıklanacak ve YÖKDİL sonucumu nasıl öğrenebilirim?
YÖKDİL sınav sonucuma itiraz edebilir miyim?


Giriş

ÖSYM sınavlarında, başvuru tarihlerini kaçırmamak ve işlemleri eksiksiz yapmak çok büyük önem taşıyor. Başvuru kılavuzları bu nedenle var ve orada yazılan kurallara göre hareket etmek gerekiyor. Hepimiz zaman zaman şahit olmuşuzdur. Başvurularını yaparken yeterince özen göstermeyen adaylar, sınav salonlarında beklenmedik durumlarla karşılaşıp gerginlikler yaşayabiliyor. Ya da aynı gerginliği başkalarına yaşatabiliyor. Bu gibi adaylar bazen sınav salonuna bile ulaşamıyor. “Yedek kulübesinde” bir sonraki dönemi beklemek zorunda kalıyor. Sınavın kendisi zaten yeterince zorlu. Üstüne bir de ”Yanlış başvuru yaptım. Başvuruda geciktim” türü sorunlarla mı uğraşalım? O halde lütfen uyarımıza kulak veriniz. Başvurunuz esnasında veya sınava gireceğiniz salonda herhangi bir sorunla karşılaşmanıza neden olacak hataları yapmayınız. Yani YÖKDİL başvurunuzu ciddiye alınız ve bütün işlemleri sırasıyla ve titizlikle gerçekleştiriniz.

Önemli not: Sitemiz sadece İngilizce eğitimi ile ilgilenmektedir. Bu nedenle aşağıdaki dosyada YÖKDİL İngilizce sınav başvurusu vb. ifadelerle karşılaşabilirsiniz. Ancak aynı başvuru koşulları YÖKDİL’e farklı dillerden girecek olan adaylar için de geçerlidir.

YÖKDİL başvuruları ne zaman başlayacak?

YÖKDİL/1 ve YÖKDİL/2’nin sınav ve başvuru tarihleri için bkz. Ek Tablo 1

YÖKDİL’in normal başvuru işlemleri hakkında bilgi için bkz. https://bademci.com/yokdil-basvurulari/#yokdilbbasislemler2 . Geç başvuru yapmanız gerekirse, bkz. 7. YÖKDİL Geç Başvuru İşlemleri ve Sınav Ücretinin Ödenmesi .

Lütfen dikkat: YÖKDİL/1 ve 2’nin kapsadığı diller ve alanlar için bkz. YÖKDİL Nedir/Tablo 4 ve 5.

YÖKDİL’e nasıl başvurabilirim?

1. YÖKDİL Başvuru Koşulları

Kimi adaylar YÖKDİL’e girebiliyor (yani sınav onların işine yarıyor). Kimi adaylar ise giremiyor (veya girse de sınav sonucunun kendisine bir faydası olmuyor). Bu adayların tam listesi için bkz:
https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#yokdilkimgirer ve
https://bademciyokdil.com/yokdil-nedir/#yokdilkimyasak .

2. YÖKDİL Başvuru İşlemleri (İlk Adım)

Lütfen dikkat 1: YÖKDİL’e başvurmak istiyorsunuz. Önce osym.gov.tr’den YÖKDİL Sınav Kılavuzunun ve YÖKDİL/1 veya YÖKDİL/2 Aday Başvuru Formunun çıktısını alınız.

Lütfen dikkat 2: Normal başvuru işlemlerinizi ÖSYM başvuru merkezlerinde ya da ais.osym.gov.tr üzerinden yapabilirsiniz. Geç başvuru işlemlerinizi ise sadece ais.osym.gov.tr üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Lütfen dikkat 3: Geç başvuru işleminizi nasıl yapacaksınız? Bkz. 7. YÖKDİL geç başvuru işlemleri nelerdir? Sınav ücretini nasıl ödeyeceğim?

Lütfen dikkat 4: Geç başvuru %50 zamlı tarifeye giriyor. Bilginiz olsun.

Önemli Not 1: ÖSYM sınav ya da başvuru merkezlerinde kılavuz dağıtımı ve satışı yok. ÖSYM, her yıl tek bir YÖKDİL başvuru kılavuzu yayımlıyor. Yani her YÖKDİL sınavı için ayrı bir kılavuz aramayınız. Kılavuzu, başvuruların ilk günü www.osym.gov.tr ’den indirebilirsiniz.

Önemli Not 2: Herhalde başvurunuzda hata yapmak istemezsiniz. Çünkü bir tek harf hatası dahi başvuruyu geçersiz kılabiliyor. Hem zaman hem para kaybına neden oluyor. Uzatmayalım; aşağıdaki açıklamaları bunun için hazırladık. Lütfen dikkatle okuyunuz.

a) Fotoğraflı/çipli, yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınız var. Ama ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde hiçbir kaydınız yok. Fark etmez! Herhangi bir ÖSYM sınav başvuru merkezine gitmeden YÖKDİL’e başvurabilirsiniz. Önce “e-Devlet Kapısı” uygulaması üzerinden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine ( https://ais.osym.gov.tr ) giriş yapın ve kaydınızı oluşturun. Sonra YÖKDİL başvurunuzu -aşağıda belirtilen diğer adımları da unutmadan- bu sistem üzerinden gerçekleştirin. İsterseniz, işlemlerinizi ÖSYM’nin mobil uygulamasını kullanarak da yapabilirsiniz.

Play Store (Android): https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.osym.ais.android

App Store (Apple): https://apps.apple.com/us/app/%C3%B6sym-aday-i-%C5%9Flemleri-sistemi/id1451805015

Başvuru işlemleri esnasında fotoğrafa ihtiyacınız olmayacak. Nasıl olsa çipli yeni kimlik kartınızı alırken fotoğrafınızı da sisteme kaydetmişlerdi. ÖSYM, işte bu fotoğrafınızı kullanacak.

b) Hem fotoğraflı/çipli, yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınız hem ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydınız var. O zaman ÖSYM sınav başvuru merkezine niye gidip vakit kaybedesiniz? ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde daha önceden kaydedilen fotoğrafınızın geçerliliği kalmamış olsa bile sıkıntı yok. (Bkz. aşağıda:

* Geçerli fotoğraf ne demek?) Çünkü Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sisteminde kayıtlı fotoğrafınız var. ÖSYM’deki fotoğrafınız ister halen geçerli olsun isterse artık geçerliliği kalmamış olsun. Problem değil. ÖSYM, kendi sistemindeki fotoğrafı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sistemindeki ile değiştirecek. Yani fotoğrafınızı otomatik olarak güncelleyecek. Sizin herhangi bir işlem yapmanıza da gerek kalmayacak Durumunuz, burada yapılan açıklamaya uyuyorsa, bu güzel haber. YÖKDİL başvurunuzu -aşağıdaki diğer işlemleri de unutmadan- https://ais.osym.gov.tr üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

c) Fotoğraflı/çipli, yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınız yok. Ancak ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydınız ve geçerli fotoğrafınız* var. Herhangi bir ÖSYM sınav başvuru merkezine gitmeden YÖKDİL’e yine https://ais.osym.gov.tr üzerinden başvurabilirsiniz. Başvurunuzu yapmadan önce aşağıdaki açıklamaları da okursanız, hataları engellemiş olursunuz.

* Geçerli fotoğraf ne demek?

1) Son 50 ay içinde ÖSYM tarafından yapılan herhangi bir sınava başvuru merkezleri aracılığıyla başvurdunuz. Yani orada bir fotoğrafınızı çekip sisteme kaydettiler. İşte ona, “geçerli fotoğraf” deniyor.

2) Yeni çipli T.C. Kimlik Kartı üzerindeki fotoğrafınızı da ÖSYM “geçerli fotoğraf” olarak kabul ediyor.

Bir örnek: Aralık 2020’de herhangi bir ÖSYM sınavına başvuru merkezleri aracılığıyla başvurduğunuzu varsayalım. Sınava da 2021 yılında girmiş olun. Hatta bir sonraki yıl bu defa internetten başvuru yaparak başka bir sınavda da şansınızı denemiş olun. Bu, sorun değil. İsterseniz, Ocak 2025’e kadar herhangi bir YÖKDİL sınavına da başvuruda bulunabilirsiniz. Öyle ya, ÖSYM’ye ilk başvurunuzu Aralık 2020’de yapmıştınız. Yani ilk başvurunuzun üzerinden daha 50 aydan fazla zaman geçmemiş olacak. O halde YÖKDİL sınavına internet başvurunuz kabul edilecektir.

Durumunuz, bu örnek olayda yapılan açıklamaya uyuyorsa, ÖSYM başvuru merkezlerine gitmenize gerek yok. Başvurunuzu, ais.osym.gov.tr üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

d) Fotoğraflı/çipli, yeni Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartınız yok. Aksi gibi, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kaydınız da yok. Veya kaydınız var fakat geçerli bir fotoğrafınız yok. Bu durumda, YÖKDİL sınav başvurunuzu, başvuru merkezleri aracılığıyla yapmanız gerekiyor. Size en yakın ÖSYM başvuru merkezini, ÖSYM’nin sitesinde ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri sayfasından öğrenebilirsiniz. (Biz burada linkini veremiyoruz çünkü ÖSYM sitesinde sayfalar çok sık değişiyor ve linkler çalışmıyor.)

Bir örnek: Eylül 2017’de herhangi bir ÖSYM sınavına başvuru merkezleri aracılığıyla başvurduğunuzu varsayalım. Daha sonra 2017 ve/veya 2019 yılında internetten de başvuru yapmış olun. Tabii yine ÖSYM sınavlarından birine girmek için. Burada problem yok. Ancak “Nasılsa benim ÖSYM’de kaydım var” diyerek 2023 yılı ve sonrasında herhangi bir YÖKDİL sınavına internetten başvuramazsınız. Neden derseniz? Çünkü ilk başvurunuzu Eylül 2017’de yapmıştınız. Artık bu başvurunun üzerinden 50 aydan fazla zaman geçmiş oldu.

Durumunuz, d) maddesi ve örnek olayda yaptığımız açıklamaya uyuyor mu? Cevabınız “Evet” ise, o halde size yol görünüyor. YÖKDİL başvurunuz için herhangi bir ÖSYM başvuru merkezine şahsen gitmeniz gerek.

e) Yabancı uyruklu adaylar için: Daha önce ÖSYM’den aldığınız Yabancı Uyruk Kimlik Numarası (Y.U. No.) var mı? Varsa, YÖKDİL’e internetten başvurabilirsiniz. Y.U. numaranız yok mu? O zaman önce Merkezi Nüfus İdare Sistemi’nden (MERNİS) Y.U. Numarası almalısınız. Dilerseniz, bu numarayı ÖSYM’den de alabilirsiniz. Bkz. 9. Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin YÖKDİL Başvuru İşlemleri .

 

www.bademci.com

 


Devamı 1->2 3 4 5 6