Bademci YÖKDİL

 

 

E-YÖKDİL’de bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeliyim?

E-YÖKDİL’e girecekseniz, kişisel bir bilgisayarı kullanma bilgisine/becerisine sahip olmalısınız. Sınavda bilgisayar kullanma desteği/yardımı alamazsınız. Yani bilgisayar kullanırken zorlandığınız bir konuda gözetmenlere hiçbir soru soramazsınız. Bu nedenle, sınavın arayüzlerini tanımak için hem aşağıda bizim hazırladığımız açıklamaları dikkatle okuyunuz… Hem de http://esinav.osym.gov.tr/ adresindeki E-YÖKDİL ve/veya E-YDS İngilizce deneme sınavlarını bilgisayar başında çözünüz. Yararını görürsünüz.

Artık sözü daha fazla uzatmayalım. Sınavın arayüzü vasıtasıyla yapabileceğiniz/yapmanız gereken bütün işlemleri tek tek açıklayalım.

° Bilgisayar ekranında önce T.C. Kimlik numaranızı girerek sistemi açınız. Hemen ardından web kameraya bakarak kendi fotoğrafınızı çekiniz. Yüzünüzü, ekranda beliren çerçeve içine cepheden girecek şekilde ayarlayınız. Resmin düzgünlüğünden emin olamadıysanız, çekimi tekrar edebilirsiniz. Ancak Fotoğrafı Onayla butonuna bastıktan sonra işlemi geri alamaz yani resminizi tekrar çekemezsiniz. Hatalı çekim yaptığınızı düşünüyorsanız, el kaldırarak gözetmenlerden yardım istemelisiniz.

° Bu ilk aşamayı geçtikten sonra ekranda Kullanım Kılavuzu butonunu göreceksiniz. Bu butona tıklayınız. Ancak incelemek için değil, sadece adet yerini bulsun diye. Çünkü sınav arayüzü/uygulaması hakkında bilgiler içeren bu kılavuzu 3 dakikada okuyup incelemek mümkün değil. Bu işi daha önce yapmış olmanız gerekir. Aşağıda sınav arayüzü/uygulaması hakkında ihtiyaç duyacağınız belli başlı bütün bilgileri vereceğiz. Lütfen dikkatle ve sınavdan önce inceleyiniz.

° Kullanım Kılavuzu 3 dakika süreyle ekranda kalacaktır. Sürenin dolmasına 20 saniye kala ekranda, “Sınav başlıyor…” uyarısını göreceksiniz. Sınav otomatik olarak ve ilk sorudan itibaren ekranda belirecek. Sorunun alt solunda ve sağında ok işaretleri bulunur. Sağdaki ok işareti ile bir sonraki soruya geçebilirsiniz. İkinci sorudan itibaren ise, soldaki ok işaretini kullanarak bir önceki soruya tekrar dönebilirsiniz.

° Soruyu/seçenekleri incelerken önemli gördüğünüz bazı kelime veya ifadeleri belirgin hale getirebilirsiniz (sarı renk). Bu işlemi nasıl yapacağınızı da söyleyelim. Sanki kopyalamak ister gibi, parmağınızı farenin soluna basılı tutarak kelimenin/ifadenin üzerinden geçin. Kelimenin/ifadenin (veya arzu ederseniz bütün bir cümlenin) arka plan rengi sarıya dönecektir. Daha sonra ifadenin üzerine fare ile gelerek sağ tıklayıp bu işlemi geri alabilirsiniz.

° Soruda sizce yanlış olan ve bir daha dikkatinizi çekmesini istemediğiniz bir seçenek mi var? (Sadece bir tek kelime de olabilir.) Fare ile üzerine gelip sağ tıklatınız. O seçenek ya da kelime silik hale gelecek ve üstü çizilecektir. Daha sonra aynı bölgenin üzerine fareyle gelip yine sağ tıklayabilir ve işlemi geri alabilirsiniz.

° Bir boşluk doldurma sorusunda, sizce doğru olan seçeneğin kutucuğuna tıkladığınızı varsayalım. Bu takdirde, kutucuk içindeki harf (A, B, C, D veya E) belirginleşir. Aynı anda işaretlediğiniz seçenekte yer alan kelime/ifade ya da cümleyi yukarıdaki sorunun boşluğunu doldurmuş olarak görürsünüz. Renk de kırmızı olur. Kırmızı rengi cevabınızın yanlış olduğu şeklinde algılamayın. Bu, sadece işaretlediğiniz seçeneğin dikkatinizi çekmesi için düşünülmüş bir yöntem.

° Diyelim ki, cevaplamaya çalıştığınız (veya cevabını işaretlediğiniz ama emin olamadığınız) bir soru var. Sol tarafta, soru numarasının altında daire içinde kitap ayracına benzer bir buton göreceksiniz. Butona tıkladığınızda o soruyu kayda almış olursunuz. Başka bir soruyu inceledikten sonra o soruya tekrar dönmek isterseniz… Tek yapmanız gereken ekranın sol üstünde bulunan Gözden Geçir butonuna tıklamak. Bu sayede daha önce kayda aldığınız soruya geri dönebilirsiniz. Yani o soruyu tekrar inceleyebilir ve gerekirse cevabını değiştirebilirsiniz. İlk verdiğiniz cevap C, değiştirmek istediğiniz seçenek ise E olsun. E kutucuğunun üstüne tıkladığınızda cevabınız kendiliğinden E seçeneği olarak değişecektir.

° Gözden Geçir bölümünde soru kutucuklarının üstünde şu butonlar yer alır.

Tüm sorular / Cevapladıklarım / İşaretlediklerim / Boş bıraktıklarım.

° Bu butonlara sırasıyla tıklayıp bütün soruları ve bu sorulara verdiğiniz cevapları ayrı ayrı filtreleyebilirsiniz.

° Gözden Geçir butonunu, cevapladığınız bütün sorulara hızla erişmek için de kullanabilirsiniz. Numaralandırılmış 80 kutucuktan örneğin, 41. sorunun üzerine fareyle geldiğinizde sağ tarafta sorunun önizlemesini görebilirsiniz. İsterseniz, kutuya tıklayıp 41. soruyu tam ekrana aktarabilir ve tekrar inceleyebilirsiniz.

° Sol üstte yer alan Anlık Durum butonuna tıkladığınızda… Kalan soru sayınızı, cevapladığınız soru sayısını ve soru başına harcadığınız ortalama cevaplama sürenizi görebilirsiniz.

° Sağ üstte Ayarlar bölümünü göreceksiniz. Ayarlar, yazıları büyütmek/küçültmek dışında size başkaca bir işlem yapma imkânı vermez. En altta Aydınlık/Karanlık Mod seçeneği var. Ancak bu butonla tek yapabileceğiniz şey, ekranda siyah zemin üzerinde yazıları beyaz görmek. Açıkçası bu da tavsiye edilecek bir değişiklik değil.

° Sınav başladıktan sonraki ilk 135 dakika boyunca sınav salonunu terk edemezsiniz. Ancak sınavın 135’inci dakikasından sonra “Sınavı tamamla” butonunu kullanarak sınavınızı bitirebilir ve salondan ayrılabilirsiniz.

° “Sınavı tamamla” butonuna yanlışlıkla basmış olabilirsiniz. Telaşa kapılmadan hemen el kaldırın ve sınav gözetmenlerine durumu bildirin. Görevliler bu işleminizi geri alır ve sınava kaldığınız yerden devam edersiniz. “Sınavı tamamla” butonuna basmadan önce sorulara verdiğiniz cevapların hiçbiri kaybolmaz. Endişe etmeyin.

öpe atabilirsiniz. Çünkü başvurularda en yüksek puanı dikkate alırlar.

 

www.bademci.com

 

 


Devamı 1 2 <-3-> 4 5