5. İnternetten nasıl YÖKDİL başvurusu yapabilirim?
a) Durumunuz, yukarıda açıkladığımız 2. maddenin a, b ya da c bendine uyuyor. Başka bir deyişle, sınava internet üzerinden başvuru yapabilme hakkınız var. O zaman herhangi bir ÖSYM Başvuru Merkezine gitmenize gerek kalmadan işlemlerinizi evinizin rahatlığında gerçekleştirebilirsiniz. Önce, 3. İki Farklı Senaryo İçin YÖKDİL Aday Başvuru Formunun Doldurulması bölümüne bakınız. Orada yaptığımız uyarıları dikkate alarak formunuzu, önceden kalemle doldurup yanınızda hazır bulundurunuz. Sınav ücretini ödemek için acele etmeyiniz. Onu daha sonra ödemeniz gerekiyor, önce değil.
b) T.C. Kimlik / Y.U. Numaranız ile ÖSYM’den daha önce almış olduğunuz şifreniz hazırda mı? O halde https://ais.osym.gov.tr/ adresi üzerinden sisteme giriş yapabilirsiniz. Karşınıza çıkacak olan sayfada YÖKDİL’i seçerek mevcut bilgilerinizi kontrol ediniz. Kimlik bilgileriniz* dışında istenilen alanları güncelleyiniz ve varsa eksik bilgilerinizi tamamlayınız. Yani formunuzda yer alan bilgilerle https://ais.osym.gov.tr/ ’deki kayıtlı bilgilerinizi karşılaştırıp güncellemeniz gerekenleri sisteme aktarınız.
* ÖSYM’de kayıtlı kimlik bilgilerinizi siz kendiniz değiştiremezsiniz. Örneğin, evlilik nedeniyle veya mahkeme kararıyla isim – soy isim bilgilerinizde değişiklik olmuşsa… Siz de bu bilgilerin ÖSYM sistemine girilmesini istiyorsanız… Önce ilçenizin Nüfus Müdürlüğü’ne başvurup değişen bilgilerinizin Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’ne (MERNİS) kaydedilmesini sağlayınız. Bu işlemden sonra https://ais.osym.gov.tr/ ‘deki kayıtlı kimlik bilgilerinizi değiştirebilirsiniz.
Önemli not: İnternet erişim şifrenizi hatırlamıyorsanız, ais.osym.gov.tr adresinden Şifremi Unuttum alanına giriniz. Önceki başvurunuzda verdiğiniz bilgilerden hareketle size sorulacak olan soruları cevaplayınız. Bu yolla şifrenizi tekrar edinebilirsiniz. Eğer bu bilgileri de hatırlamıyorsanız, başvuru merkezlerine ya da sınav koordinatörlüklerine başvuruda bulunabilirsiniz.
c) Başvuru işleminizi tamamladıktan sonra “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir” iletisini bekleyiniz. Bu iletiyi gördüğünüzde Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinizin dökümünü alınız ve bu belgeyi saklayınız. Bu adımla birlikte “İşlem tamamdır!”.
d) Artık sıra sınav ücretine geldi. Ücreti, aşağıda, 6. YÖKDİL sınav ücretini nereye yatıracağım? bölümünde açıkladığımız yöntemlerden birini tercih ederek ödeyebilirsiniz. Ödeme işlemini tamamladıktan sonra gerçek ya da sanal dekontu (ödeme belgesini) saklayınız.
6. YÖKDİL sınav ücretini nereye yatıracağım?
YÖKDİL sınav ücretini yatırmak/havale etmek kolay. Çünkü birçok ödeme yöntemi var. Artık hangisi sizin için uygun düşerse.
Notlar:
1) Ödeme için başvuruların biteceği günden bir gün sonrasına kadar vaktiniz olacak. Örneğin, YÖKDİL/1 başvurularının 2 Şubat günü sona ereceğini varsayalım. O halde 3 Şubat* ödeme için son gün. Buna göre, sınav ücretini aşağıda belirttiğimiz tarih ve saate kadar ödeyebilirsiniz. Ödeme yöntemi de size kalmış.
* Eğer 3 Şubat cumartesi gününe veya herhangi bir resmi tatile rastlıyorsa, endişe etmeyiniz. Ödemenizi bir sonraki işgününde yapabilirsiniz.
a) Sınav ücretinizi, 3 Şubat 16:30*’a kadar Ek Tablo 3’teki bankaların herhangi birinden yatırabilirsiniz. Bazı bankalar şubede ödeme kabul etmez. Bunu tablodan kontrol ediniz. (*Aslında son saat 16:59 fakat o saatte değil işlem yapabilmek, bankaya adım dahi atamazsınız.)
b) Bazı bankalar sadece şubede ödeme kabul ediyor. Ancak birçok bankanın internet şubelerinden 3 Şubat günü, saat 23:30’a kadar sınav ücretini ödeyebilirsiniz. Dekontun çıktısını almayı unutmayınız. Ya da en azından kendinize mail olarak gönderip saklayınız. Sözde son saat 23:59 ancak o saatte siteye giriş yapıp çıkmanız bir olur. Çünkü kalan bir dakikada sadece sitenin ya da mobil uygulamanın arayüzüne bakabilirsiniz.
İnternet bankacılığı kanalıyla örnek ödeme işlemi: Sınav ücretini çalıştığınız bankanın mobil uygulaması üzerinden ödemek istiyorsunuz. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra ana sayfada sırasıyla, ‘Ödemeler’, ‘Kurum Ödemeleri’, ‘ÖSYM Ödemeleri’ sekmelerine tıklayınız. Açılan yeni sayfada ‘Sınav Adı’ ve ‘T.C. Kimlik Numarası (TCKN)’ butonlarını göreceksiniz. Eğer hesap size aitse, TCKN’niz otomatik olarak alt butonda çıkacaktır. (Bu işlemi, kendi telefonundan sizin adınıza bir yakınınız da yapabilir. O zaman butonda görünen kendisine ait TCKN’yi sizin TCKN’niz ile değiştirmesi gerekir.) Daha sonra bir üstteki ‘Sınav Adı’ butonuna tıklayınız. Açılacak yeni sayfada girmek istediğiniz sınavın üzerine tıklayıp işleminizi tamamlayınız.
c) ATM’den ödeme kabul eden bankalar da var. İsterseniz, ücreti ATM’den de yatırabilirsiniz. Son gün ve saat: 3 Şubat, saat 23:30. ATM’nin size vereceği işlem dekontunu saklayınız.
d) Sınav ücretinizi, aynı gün saat 23:30’a kadar https://odeme.osym.gov.tr/ adresi üzerinden de yatırabilirsiniz. Bu yöntemi tercih edecekseniz, banka kartı ya da kredi kartı bilgileriniz yanınızda olsun.
2) Ödeme işini son güne bırakmayınız. Başvurunuzu tamamladıktan hemen sonra bu işi de aradan çıkartınız ki, başınız rahat etsin. Zira sınav ücretini ödemeyi unutmanız halinde yaptığınız başvurunun herhangi bir geçerliliği kalmıyor. ÖSYM, online sistemdeki başvuru bilgilerinizi otomatik olarak siliyor.
3) Uyruğu T.C. olmayan adaylara duyuru! Ödeme işlemleri esnasında ÖSYM’nin internet sayfasındaki “Y.U. Numara Edin” başlıklı alandan Y.U No alabilirsiniz. Bu numarayı T.C. Kimlik Numaranız olarak kullanabilirsiniz.