Bademci YÖKDİL

 

YÖKDİL’de kaç soru var, her soru kaç puan değerinde ve sınav süresi ne kadar?

YÖKDİL’de 80 soru var ve her bir doğru cevabın değeri 1.25 puan. (1.25 puan x 80 soru = 100 puan). Diyelim ki, 100 üzerinden 55 puana ihtiyaç duyan bir doçent ya da doktora adayısınız. YÖKDİL sınavında en az 44 doğru cevap bulmanız gerekiyor (44 x 1.25 = 55). Soru türleri arasında puan değeri açısından fark yok. Herhangi bir kelime sorusunun değeriyle (1.25 puan) paragraf sorusunun değeri (1.25 puan) eşit.

YÖKDİL’de toplam sınav süresi 3 saat (180 dakika). Her bir soru için ayırabileceğiniz ortalama süre ise 2 dakika 15 saniye (135 saniye). Aşağıdaki tabloya bakarak hangi soru tipine, ne kadar süre ayırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

YÖKDİL sınavını başarmak sizin için önem taşıyorsa, bu sürelere uymanızı öneririz.

Tablo 1: YÖKDİL’de Soru Tipleri ve Her Soru Tipi İçin Ayrılması Önerilen Süre

Tabloyu büyütmek ve çıktısını almak için tıklayınız.

Önemli not 1: YÖKDİL ve E-YÖKDİL’de; soru tipleri, soru sayısı ve hatta sıralaması dahi tamamen aynıdır. Tek fark YÖKDİL’in 10:15’te, E-YÖKDİL’in ise 13:45’te başlamasıdır. Eğer tabloyu E-YÖKDİL için kullanacaksanız, soru tiplerine giriş/çıkış saatlerini buna göre ayarlamayı unutmayınız.

Önemli not 2: Tablodaki süreleri hangi kriterlere göre belirlediğimizi öğrenmek isterseniz… YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Süre Yönetimi ve YDS / E-YDS / YÖKDİL Sınav Stratejisi.

YÖKDİL konuları ve soru türleri/tipleri nelerdir?

YÖKDİL konuları ve soru türleri/tipleri için bkz. https://bademci.com/yds-yokdil-cozum-teknikleri/ .

YÖKDİL’de konu dağılımı nasıldır?

YÖKDİL konu dağılımı için aşağıdaki dosyada yer alan Tablo 1’i inceleyebilirsiniz.

https://bademci.com/yds-yokdil-cozum-teknikleri/

YÖKDİL’den kaç puan almalıyım?

♦ Araştırma görevlisi olmak için başvuruda bulunan adaylar: 100 üzerinden 50 puan. (100 üzerinden 50 puan = 80 üzerinden 40 doğru cevap).

♦ Doçent ve doktora/sanatta yeterlik adayları: 100 üzerinden en az 55 puan. (100 üzerinden 55 puan = 80 üzerinden 44 doğru cevap).

♦ Öğretim üyesi dışında kalan öğretim görevlisi kadrolarına geçmek isteyenler: 50 puan.

♦ TUS, DUS veya EUS’a girecek olan adaylar: 50 puan.

2 önemli duyuru:
1. Yüksek lisansa, doktoraya veya akademik kadrolara başvuracaksanız lütfen dikkat! Kimi üniversiteler (enstitüler) asgari YÖKDİL puan barajını yükseltebiliyor. Bu nedenle, öğrenim görmeyi ya da akademik kadrosunda görev almayı düşündüğünüz enstitüye doğrudan başvurunuz. YDS, YÖKDİL, TOEFL veya PTE sınavlarından asgari kaç puan istediklerini şahsen sorunuz.

2. Bazı üniversiteler yüksek lisans veya doktora başvurusu yapan adaylara, kendi dil sınavlarını uygulayabiliyor. Ancak bu tür bir sınavı başarsanız dahi yeterlik aşamasına geldiğinizde, YÖKDİL yine karşınıza çıkacaktır. Bu aşamada yine YÖKDİL veya madde 1’deki sınavlardan birine girmeniz gerekir. Tabii bağlı olduğunuz enstitünün belirlediği asgari puanı almak amacıyla. Ve yeterliğe hazırlanmanız gereken bir dönemde bu iş size büyük sıkıntı verebilir.

Unutmayınız: YDS ya da YÖKDİL barajını, eğitim aldığınız enstitü tarafından belirlenen sürede başarmalısınız. Tersi durumda, yüksek lisans ya da doktora programıyla ilişiğiniz kesilebilir.

 

www.bademci.com

 


Devamı 1 2 <-3-> 4 5 6 7