Bademci YÖKDİL

 

 

YÖKDİL istatistikleri ne anlatıyor?

YÖKDİL’i ilk iki yıl Ankara Üniversitesi uyguladı (2017 – 2019). ÖSYM ise, bu sınavı Kasım 2019’da üstlendi. Sınav halen ÖSYM’nin sorumluluğunda ve çıtası her geçen yıl gittikçe yükseliyor. Yani sizin anlayacağınız sorular zorlaşıyor, adeta YDS ile yarışıyor. ÖSYM, şu ana kadar YÖKDİL’e ait herhangi bir sayısal veri yayımlamadı. Bizim elimizde 2017 ve 2019 yıllarına ait bazı kesin olmayan sayısal veriler var. Dilerseniz, önce tabloyu inceleyelim. Daha sonra üzerinde biraz konuşalım.

Tablo 3: 2017 ve 2019 Yıllarında YÖKDİL Türkiye Başarı Ortalaması.

Görüş ve Düşünceler:

1) Lütfen 2017 yılında yapılan ilk YÖKDİL sınavının verilerine bakınız. Temel bilim dalı ve aday sayıları değişse de, her bilim dalının ortalama başarı oranı (%53) aynı kalmış. Bu durum; İngilizcede fen, sağlık ya da sosyal ayrımı olmayacağı… Olsa da sonucun değişmeyeceği konusunda yıllardır ve inatla savunduğumuz görüşlerimizi desteklemektedir.

2) 28 Mart 2019’da, başarı ortalaması ciddi oranda düşmüş. Örneğin, Fen Bilimleri ortalaması %53’ten %48’e inmiş. Diğer iki temel bilim dalında (sağlık, sosyal) düşüş daha dikkat çekici (%53 ↓ %44). Fakat ilginç olan şu ki, bu iki sınavın başarı ortalaması (%44) yine aynı olmuş.

3) Tabii bu düşüşten Türkiye genel ortalaması da nasibini almış. İlk YÖKDİL sınavında %53 olan Türkiye ortalaması, 28 Mart 2019’da 8 puan geri gitmiş (%45). Bu durum, sınavın daha o dönemden itibaren zorlaşmaya başladığını gösteriyor. Buna bir de YÖKDİL’i 2019’dan beri ÖSYM’nin gerçekleştirdiğini ekleyelim… Ve boynumuzu büküp sınavın zorluk derecesinin yavaş yavaş ama istikrarlı bir biçimde artacağını kabul edelim. Sınava da ona göre hazırlanalım.

4) Tablo, ÖSYM’nin sorumluluğuna geçmeden önce dahi YÖKDİL’in pek de kolay bir sınav olmadığını gösteriyor. Evet, doğru. Sosyal medyada tam aksine bazı iddialar var. Örneğin, son 15 gün sadece eski soruları şöyle üstünkörü gözden geçiren bir adayın puanı, 40’tan 80’e yükselmiş. Bir diğeri ise sadece biraz YÖKDİL’de çıkan kelimelere bakmış ve ilk denemesinde 70 almış. Bazı istisnalar tabii ki olabilir. Fakat yukarıdaki tablo bu istisnaların kaideyi bozamayacağını gösteriyor. Çünkü herhangi bir dönemde YÖKDİL’e giren yaklaşık 100.000 aday var. Ve ortalama puan, sınavın en kolay olduğu dönemde bile %53’ü aşamamış.

Sonuç: Biz, kısa süreli ve yöntemi tartışmalı çalışmalarla YÖKDİL’i başarmanın pek mümkün olmadığı görüşündeyiz.

Not: YDS ve E-YDS istatistikleri için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz:

https://bademci.com/yds-nedir/#ydsistatistik
https://bademci.com/e-yds-nedir-5/#eydsistatistik

Bir yorum ve öneri: Şu ana kadar yapılan YÖKDİL sınavlarından herhangi birine iyi ya da çok iyi hazırlandınız. Ancak buna rağmen notunuz yükselmedi, hatta düştü. Bu durumu doğal karşılayın ve sakin kalın. Belki de bunun nedeni eksik bilginiz değil, süreyi iyi yönetememiş olmanızdır. Eğer bir de sorularda seçici* davranmamışsanız, notunuzun yerinde saymasına veya düşmesine kızmayın.

* Düzeyinizin üzerinde olsun ya da olmasın, her soruyu çözmeye çalışıyorsanız, seçici davranmıyorsunuz demektir. Bu ve benzeri problemlerin çözümü için -sınava küsmek ve çalışmayı bırakmak yerine- birkaç olumlu adım atın. Göreceksiniz, durum kısa zamanda lehinize dönecek. Mantıklı ve doğru olan, sınava küsmek ve bir süre geri çekilmek değildir. Tam tersine, hangi konulardaki eksiklerinizin ve hangi hatalı tekniklerinizin size puan kaybettirdiğini anlamaya çalışmaktır. Sitemizde yer alan ve 7 bölümden oluşan YDS / E-YDS / YÖKDİL’de Sorunlar, Çözümler dosyası size bu konuda yardımcı olacaktır.

YÖKDİL hangi dillerde yapılır?

YÖKDİL; Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dillerini kapsıyor. Ancak bu dillerden sadece İngilizcede fen, sağlık ya da sosyal bilimler ayrımı var. Bkz. aşağıda Tablo 4 ve 5.

Tablo 4: YÖKDİL/1’in Kapsadığı Diller ve Alanlar.

Tablo 5: YÖKDİL/2’nin Kapsadığı Diller ve Alanlar.

Tablolardan ne anlamalıyız?

1) Genellikle Mart ayında yapılan YÖKDİL/1 sınavı, sadece Arapça ve İngilizce dillerini kapsıyor. Başka bir deyişle, bu sınavda Almanca ve Fransızca dilleri yok. O halde, YÖKDİL’e Almanca veya Fransızcadan girecekseniz, yılda sadece bir sınav hakkınız olduğunu unutmayınız. Bu diller, genellikle Ağustos ayının sonunda yapılan YÖKDİL/2’nin kapsama alanına giriyor.

2) İngilizce YÖKDİL/1, üç bilim dalını da kapsar. Yani İngilizceden YÖKDİL’e girecek adaylar; fen, sağlık veya sosyal bilimler tercihi yapabilir. Sınava Arapçadan girenler ise, sadece sosyal bilimler alanını tercih edebilir.

3) YÖKDİL/2 sınavında, İngilizce yine üç bilim dalına ayrılıyor. Fakat sınava Almanca, Arapça veya Fransızcadan girecek olanlar için durum farklı. Onlar sadece sosyal bilimler alanını tercih edebilir. Çünkü bu dillerde fen ya da sağlık bilimleri ayrımı yok. Herkes sosyal bilimlerden sınava girmek zorunda.

Bir hatırlatma: Eğitimini aldığınız yabancı dil ile YÖKDİL’de sınava gireceğiniz dil aynı olmayabilir. Örneğin; lisans öncesi, lisans ya da lisansüstü eğitiminiz esnasında yabancı diliniz İngilizce olabilir. Fakat isterseniz, yukarıda belirtilen diğer dillerin herhangi birinden YÖKDİL’e başvurabilirsiniz. Ya da bir üniversitenin sosyal alanından mezun olsanız da, İngilizce YÖKDİL’e sağlık alanından girebilirsiniz. Bu konuda bir kısıtlama yok.

 

www.bademci.com

 


Devamı 1 2 3 4 5 <-6->7